Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Nyaraljunk Dalmáciában!

2018. június 02. - Péntek Tünde

A horvát tengerpart közkedvelt célpont a magyar turisták részéről, ráadásul egyre több európai országból látogatnak a páratlan szépségű, kristálytiszta vizű és lenyűgözően kék színű Adriához. Következzen egy kis kedvcsináló és pár praktikus tanács!

100_6739.jpg

A horvát tengerpart két nagyobb egységre tagolható: Északon található Isztria, Délen Dalmácia. A dalmát partvidék a magyar határtól messzebb esik, mint Isztria, kocsival Letenyétől kb. 6-7 óra utazással érhetünk oda autópályán (ami elég drága). A Zadar és Split között rész természeti adottságairól elmondható, hogy a sok sziget révén nincs nyílttenger (hacsak nem olyan szigeten nyaralunk) és kevés helyen találhatunk homokos strandot (pl. Biogradban), általában a kavicsos jellemző. (Horvát tengerparti utazáshoz mindenképpen érdemes olyan papucsot vagy cipőt is csomagolni, amelyben kavicsos strandon is tudunk fürödni.) A tájkép kevésbé látványos mint Délebbre, viszont itt is találhatunk gyöngyszemeket: pl. a Krka Nemzeti Parkban vízesés lábánál lehet fürdeni. Sibenik csodaszép sikátorai is kedvelt turistalátványosságként szolgálnak, akárcsak Trogir óvárosa – ahol megtekinthetjük Trau várát, ahová IV.Béla menekült a tatárjárás idején.

100_6763.jpg

2013-09-03_11_8.jpg

A Kastel-riviéra Trogir és Split között helyezkedik el. Az egymás mellett helyezkedő hét Kastel nevű település (Stafilic, Novi, Stari, Luksic, Kambelovac, Gomolica, Sucurac) jóformán összeér és végig kiépült strand várja az idelátogatókat, van ahol hófehér kavicsokkal. A környék központja egyértelműen a közel 200 ezer lakosú Split. Itt megtekinthetjük Diocletianus császár palotáját és csavaroghatunk az olasz stílusú sikátorokban vagy az óriási pálmákkal tűzdelt tengerparti sétányon.

100_6806.jpg

2013-09-03_16_34_41.jpg100_6807.jpg

Split és Dubrovnik között már vadabb tájkép fogadja az arrafelé utazókat: kopár sziklák jellemzik a partvidéket. A Splittől 20 kilométerre található Omis közkedvelt üdülőhely. Nemcsak páratlan szépségű a környezete és a hegyekből lezúduló folyótorkolati része, hanem homokos tengerpartja van. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a torkolat révén kicsit hűvösebb itt a tenger, mint a környék többi településén.

100_5355.JPG

Omistól Délre kezdődik a Makarskai riviéra. Az odautazóknak mindenképpen azzal kell számolni, hogy akár autópályáról, akár főútról érkeznek, komoly hegyterepi utak várnak rájuk, hajtűkanyarokkal és nagy szintkülönbségekkel. A tengerpartra levezető, településeken belüli utakon pedig gyakran kevés hely van két autónak, így rendkívül higgadt és koncentrált vezetést igényel a sofőrtől. Tériszonyosoknak pedig kifejezetten elkerülendő ez a partszakasz.

100_6864.jpg

Horvátországba számtalan internetes oldalon foglalhatunk szállást vagy utazási irodákon keresztül. Ha szigeten szeretnénk szállást foglalni, számítani kell rá, hogy drágábbak az élelmiszerek és korlátozott lehet a vízfogyasztás. Dalmáciában fontos szempont, hogy sziklás, kavicsos vagy homokos-e a strand, illetve a szállás milyen messze van a tengerparttól, van-e parkolási lehetőség vagy wifi. Mert, amennyiben az utóbbiakat nem tüntetik fel, biztosan nincs is. Dél Dalmáciában az is fontos szempont, hogy milyen úton juthatunk el a szállásra, mivel a meredek hegyoldali utcákon egy gyengébb motorú benzines autóval nem biztos, hogy fel tudunk menni. A horvátok kedves és vendégszerető emberek, azonban csak a forgalmas helyeken beszélnek angolul, a szálláson nem feltétlenül kell ezzel számolni – inkább a német nyelvtudás a jellemző. A horvátok rendkívül vallásos emberek, így nem kell meglepődni, ha vasárnap reggel az egész vendéglátó személyzet elvonul a templomba. Esténként pedig gyakran összegyűlnek a barátok és focimezekbe öltözve, sörözgetve drukkolják végig az éppen aktuális meccset. Az árszínvonal hasonló mint Magyarországon – a szállások, a benzin és az élelmiszerek árát tekintve is. Horvátország uniós tagságának köszönhetően egyre több multi telepedik meg náluk (pl. a nagyobb városokban van Lidl), de az ismeretlenül hangzó Studenac, Tommy vagy Konzum boltokban is akadnak magyar szemnek is ismerős márkájú termékek.

100_6726.jpg

Dalmáciába mindenképpen érdemes elmenni, mert gyönyörű a tengerpart. A sziklás szakaszok pedig egyszerűen lenyűgözőek. Amíg az ember mindezt saját szemével nem látta, el sem hiszi, hogy létezik ennyire kék és ennyire tiszta tenger.

100_6720.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2013. 10. 06. www.nembulvar.hu

100_5476.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9814016990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása