Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Abszurd alak

2018. június 06. - Péntek Tünde

Woody Allen életében 2015 a kerek számok éve, hiszen nemrég töltötte be 80. életévét és ennyi idő alatt már 45 filmet készített. Lássuk csak, hogyan illeszthető ebbe a lenyűgöző pályafutásba a most debütáló Abszurd alak!

Woody Allen munkásságáról kijelenthető, hogy vannak rendkívül jól sikerült filmjei és vannak olyanok is, amik inkább csak átlagosak. Ha csak az elmúlt éveket vesszük alapul: a Blue Jasmine és az Éjfélkor Párizsban osztatlan sikert aratott a kritikusok és nézők körében, azonban azért készült közben egy teljesen érdektelen Káprázatos holdvilág, vagy egy elég unalmas Rómának szeretettel is. Mindent összevéve nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy Woody Allen tulajdonképpen ugyanazokat a történeteket forgatja le újra és újra – és ahogy kedvenc témái, úgy állandósított karakterei is ismerősek. Az Abszurd alak cselekményét tekintve leginkább a Match Pointtal és Bűnök és vétkekkel tart kapcsolatot. Emellett a Vicky Cristina Barcelona frissessége és a Blue Jasmine komolysága keveredik benne, de az ezt megelőző, Káprázatos holdvilág című munkájának folytatásaként, vagy még inkább variációjaként is nézhetjük a filmet. Tehát, minden benne van, amit megszokhattunk – de valószínűleg mégis akad benne valami olyan, amit eddig nem láttunk.

5_8.jpg

A morális válság, és annak feldolgozása egyáltalán nem új téma, sem az irodalomban, sem a filmben, sem Woody Allen munkásságában. Nagyon sok krimi vagy bűnügyi történet a gyilkolás motivációjának alaposabb meg- vagy kimagyarázásával marad adós – és ezért nagyszerű Woody Allen új filmje. Egyszerűen, mégis alaposan építi fel a címbéli „irracionális” embert, olyannyira, hogy maga a bűntett szinte nem is lesz érdekes. Nem annyira a bűnhődés filmje ez, sem a bűné, hanem az ezekről való gondolkodásé. Dosztojevszkij és Nietzsche óta nem nagyon lehet újat mondani az egzisztencializmusról, bűnről és bűnhődésről - az Abszurd alak azonban mégis tesz erre egy kísérletet. „Elfelejtettem, miért érdemes élni” – Woody Allen ezzel a kijelentéssel kezdi el fejtegetni az alapdilemmát. A konklúzió pedig kissé meghökkentő, mivel a rendező odáig merészkedik, hogy a radikális tettek teszik boldoggá az embert, mindaz, amivel a komfortzónánkon kívülre lépünk. Az Abszurd alak főhősének esetében egy idegen ember megölése szükséges ahhoz, hogy visszatérjen az életbe. Összességében a film üzenete annyi,hogy hiába keresünk életcélt a munka, a család vagy a szerelem terén (vagy bárhol, ahol a társadalom szerint meg kellene találnunk azt), igazából teljesen kiszámíthatatlan.

6_7.jpg

Amennyiben Joaquin Phoenix neve kapcsán csak a Gladiátor velejéig romlott, taszítóan vonzó Commodus-a jut eszünkbe, akkor bizony tátva marad a szánk, amikor meglátjuk. Phoenix telitalálat erre a szerepre (habár valószínűleg a világon bármilyen szerepet el tudna játszani). Viszont különösen értékes benne, hogy olyan színészről van szó, aki egyazon karaktertípuson belül be tudja mutatni az emberi szépség és gyatraság teljes spektrumát. Egy pocakos, középkorú tanárból válik pszichopata gyilkossá, ráadásul úgy, hogy végig látjuk még benne a depis professzort is. A főhősnő, Emma Stone viszont nem sok újat mutat, ismét ugyanazt a szerepet játssza, mint mindig. Ha egymás mellé tennénk az Abszurd alakot, a Birdmant vagy az Őrült, dilis szerelmet, nem sok különbséget fedeznénk fel az általa megformált figurák között.

7_7.jpg

Az Abszurd alakban a befejezése a legfurcsább: hirtelen, mint egy villámcsapás, egyszerre csak vége szakad. De olyan váratlanul, hogy az embernek köpni-nyelni nincs ideje, és ha valami igazán abszurd az egészben, akkor az az utolsó jelenet. Minden kétséget kizáróan a film szórakoztató, de inkább csak az ironizálás szintjén, leginkább egy szimpla fekete komédia lett belőle, a mélyebb gondolatok helyett. Mindenesetre filozofálgatásban nagyszerű munka ez, mivel egyszerre könnyed és mégis súlyos darab, egyszerűségében is üdít és gondolkodásra késztet. Joaquin Phoenix és Woody Allen rajongóknak biztosan óriási élmény lesz – a többiek pedig emésztgethetik egy darabig ezt az abszurd művet.

 8_6.jpg

Abszurd alak (Irrational Man)

amerikai vígjáték, 96 perc, 2015 (16)

Rendező: Woody Allen

Főszereplők: Joaquin Phoenix, Emma Stone

Forgalmazó: Freeman Film

A cikk eredeti megjelenése: 2015. 12. 11. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1014024456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása