Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Dior divat

2018. június 14. - Péntek Tünde

A második világháború utáni takarékos évek végére egyetlen bemutatóval tett pontot, visszahozva a nők ruhatárába a sikket, az életörömöt. Christian Dior ruhái a háború előtti időbe kalauzolnak, munkássága nagyban hozzájárult a 20. század divatjához, ismerjük meg ennek a nagyszerű tervezőnek az életét.

Christian Dior 1905. január 21-én született Franciaországban a normandiai Granville-ben. Jómódú családból származott, mosószerekkel foglalkozó nagyiparos volt édesapja. Egy anekdota szerint kamaszkorában egy tenyérjós azt jövendölte számára, hogy "Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni.” Szülei politikai iskolába járatták, remélve, hogy egy nap diplomata lesz belőle. Ő azonban a művészetek, a divat iránt kezdett érdeklődni - jól rajzolt, és hogy pénzre tegyen szert, a skicceit árulta, darabját 10 centért. Az iskola befejezése után kapott egy nagyobb összeget édesapjától, így 1928-ban megnyitotta galériáját. Többek között Dali, Matisse, Picasso festményeket árult.

27_5.jpg

A család pénzügyi bukása miatt azonban be kellett zárni a galériát. Dior persze hamar feltalálta magát, ez idő tájt születtek első sapkavázlatai, majd hamarosan a neves lap, a Figaro Illustré illusztrátora lett. Rajzaira a neves divatházak, a Nina Ricci és a Balenciaga is felfigyelt. 1938-tól a Robert Piguet tervezővel dolgozott együtt, később pedig Pierre Balmainnal karöltve lettek a Piguet divatház fő tervezői. A II. világháború ideje alatt katonafeleségeket öltöztetett. 1945-re már saját üzletet akart létrehozni, így Marcel Boussac mágnással a háta mögött belevágott, hogy megalapítsa a Dior divatházat.

A világháború után 1947-ben jelent meg a divatvilág palettáján. A ma már neves Pierre Carden akkor csak 20 évesen Dior főszabásza. A modelljeit gondosan saját maga választotta, Dior-lánynak lenni nagy megtiszteltetés volt. 1947. február 12.-e az első nagy bemutató időpontja, amit ováció fogadott. Mindegy 30 lány 90 ruhadarabot vonultatott fel, melyek mind egytől egyig elnyerték a közönség tetszését. Hollywoodi sztárok is megőrültek a Dior ruhákért.

27_5.jpg

Dior irányzata teljesen szemben állt a Coco Chanel által megteremtett egyszerű divattal. Hiszen a tervező visszatért a nőies vonalakhoz, szabásokhoz. Ruhái szemben álltak a modern, felgyorsult világgal. Dior munkássága nagyban hozzájárult a 20. század divatának legmeghatározóbb stílusához, melyet New Look-nak nevezünk. A New Look kifejezés Carmel Snow, a Harper's Bazaar divatmagazin főszerkesztőnőjének alkotása, aki Dior kollekcióját látva így kiáltott fel „Dear Christian, your dresses have such a new look !”

Dior irányzatának leglényegesebb eleme a kerek váll hangsúlyozása, a hosszú kesztyűk, a derékban szűkített ruhák és a hosszú harangszonyák. A ruhákon számos díszítés volt, mint például a gombok, szalagok, zsebek. Voltak estélyi ruhák, amelyek akár 80 méter anyagból is készülhettek, esésük mégis fantasztikus volt. A tervező kedvenc anyaga a taft volt a jó tartása, és a muszlin a kellemes esése miatt. A kollekciók egytől-egyig mind a tervező kreativitását, ötletességét dicsérték. A divatház - amelyhez világhírű ruhái mellett parfümök, kozmetikumok, öltözködési kiegészítők is hozzátartoztak – hamar az egész világra kiterjedő óriásbirodalom lett.

26_5.jpg

Dior Olaszországban, Montecatini városában hunyt el, szívroham következtében 1957. október 23-án. Halálával a fiatal Yves Saint-Laurent vette át a ház művészeti vezetését, akinek a stílusa viszont az enyhén konzervatív Christian Dior ház számára túl merésznek mutatkozott, ezért 1961-től elváltak útjaik. 1984-ben parfümmárkáit a Louis Vuitton-Moët Henessy vette át, a divatrészleg a Diornál maradt. A Dior mai üzletvezetője Sidney Toledano. 2007-ben 160-nál is több Dior üzlet működött a nagyvilágban. A divatház ruháit számos híresség viselte és viseli, mint Evita Perón, Marlene Dietrich, Ava Gardner, Grace Kelly, Jackie Kennedy és Nicolas Sarkozy.

A cikk eredeti megjelenése: 2010. 01. 21. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2514031982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása