Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Krampusz

2018. június 14. - Péntek Tünde

Advent idején még a csapból is az ideálisnak beállított karácsonyi életérzés folyik: minden tökéletes, mindenki boldog, mindenki szeret mindenkit és felejthetetlenül csodálatos ez az ünnep. Azonban a mozifilmek tekintetében ebben semmi érdekes nincsen, éppen a fordítottja adja ezen történetek izgalmát, amikor is minden elromlik, eltűnik – vagy egy gonosz lény rontja el a család legszebb estéjét.

Az amerikaiaknak számos furcsa szokásuk van, amelyeket akár holnapig is sorolhatnák. Ezek közül most azt emelném ki, hogy történetesen imádnak horrorfilmeket készíteni a legszebb ünnepeikről. A július 4-i és Valentin-napi vérengzések mellett készült már húsvéti, halloweeni és karácsonyi horror is, hogy a karácsonyi borzalmakról még meg se emlékezzünk. Tehát a karácsonyi horror-vígjáték nem új keletű műfaj, láthattunk már gyilkos hóembert (Jack Frost 1-2), fura pici lényeket, akik feldúlják a karácsonyt (Szörnyecskék), azt is, amikor maga a Télapó durvul be (Mennyből az ördög, Tapló Télapó) és az egész ünnepet szétbombázó Grincs történetét is nagyon jól ismerjük. Egy szereplő azonban mindeddig kimaradt: a krampusz.

24_1.png

Olyan szempontból nem meglepő ez a hiányosság, hogy az amerikaiak számára ismeretlen figuráról van szó. A krampusz legendája Ausztriából származik és eredetileg egy ördögszerű lény volt, aki a rossz gyerekeket ijesztgette láncokkal és virgácsot adott nekik a Mikulás ajándéka helyett, december 5-én. Amerikában persze nehéz lenne elmagyarázni azt a kulturális különbséget, hogy Európa nagy részén karácsonykor nem a Mikulás hozza az ajándékot, hanem a Jézuska, így előbbinek külön ünnepnapja van. Éppen ezért a mostani mozifilm forgatókönyve szerint a krampusz karácsonykor támad. Hangsúlyozom, támad, mert itt megbünteti azokat, akik már nem hisznek az ünnep szellemiségében és a korántsem áll meg a virgácsnál.

27_2.jpg

A Krampusz kezdő jelenete egy belassított áruházi őrület keretében csodálatosan bemutatja, mennyire kiüresedett mára a karácsony: az emberek a szeretet ünnepén akár verekedni is képesek az utolsó akciós darabokért, a családi ebédnél pedig vérig sértik egymást az egybegyűlt rokonok. A filmbéli kisvárosi famíliánál már csak az idős nagymama tudja, hogy mennyire fontos a kandallótűz mellett együtt ünnepelni. Ahol ugyanis elmarad a karácsonyi áhítat, és a családtagok egymással veszekszenek, ott nem a Mikulás huppan le a kéményből, hanem maga Krampusz, a patás-szarvas démon, aki a kampós láncával magával húz minden rossz embert a pokolba. Történetünk főhőse, a Mikulásnak írt levele széttépésével ezt a kegyetlen sötét erőt szabadítja rá a városra, s egyben családjára.

26_2.jpg

A filmben a krampusz bár félelmetesen néz ki, de igazából nem csinál semmit. Egyszerűen csak van és kész – habár tud repülni is, ami közben tehénhez hasonlatos múgó hangot ad ki. Így a büntető munka javarésze a segítőire marad, akik között akadnak kimondottan rémisztő alakok (például a porcelán angyalbaba), de a többség kifejezetten vicces, mint a véres szájú plüssmaci, az óriáshernyóhoz hasonlatos, mindent elemésztő bohóc vagy az agresszív mézeskalács figurák. Ez a film nem hemzseg véres jelenetektől, így nem fogunk rettegni vagy undorodni közben, hanem inkább fogjuk a hasunkat a nevetéstől.

25_2.jpg

A Krampusz alapötlete és hangulata zseniális, viszont a megvalósítás nem tökéletes, egy idő után már kicsit erőltetettnek hat az a mérhetetlen csapás, amely ezt a szerencsétlen családot sújtja – viszont a film lezárása minden túlkapásért kárpótolja a nézőt. A hangvételnek és néhány klisé ügyes kifordításának köszönhetően rendkívül szórakoztató lett az egész mű, minden bizonnyal kellemes élmény lesz azoknak, akik sok évvel ezelőtt gyermekként a szemük elé tették a kezüket, de ujjaik közül mégis meglesték a tévében futó hátborzongató történeteket. Akik szeretik az ilyesmit, nekik pont ideális szórakozás lesz a Krampusz hideg téli estéken. A többiek pedig sose feledjék el: a Mikulásnak írt levél széttépése csak saját felelősségre ajánlott!

 

Krampusz (Krampus)

amerikai horror-vígjáték, 96 perc, 2015 (16)

Főszereplők: Toni Collette, Conchata Ferrell, Emjay Anthony, Allison Tolman

Rendező: Michael Dougherty

Forgalmazó: UIP-Duna Film

A cikk eredeti megjelenése: 2016. 01. 18. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5314022698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása