Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

London – az európai Big Apple (3. rész)

2018. június 02. - Péntek Tünde

Mit érdemes megnézni Londonban egy hosszúhétvégén? Milyen praktikákkal lehet zökkenőmentessé tenni városnéző körutunkat? Lássuk csak mit is rejt a Tower környéke!

dscf0360.JPG

London belvárosában gyalogosan is bejárható távolságokon belül csoportosulnak a látnivalók, így nem árt előre megtervezni, hogy melyik nap melyik városrészt szeretnénk megnézni. London belvárosának keleti részén található a Tower, Tower Bridge, Globe Színház, Tate Modern, Millenium Bridge, Szent Pál Székesegyház. London másik kihagyhatatlan városrészéhez is könnyen eljuthatunk metróval, az imént említett nevezetességek szinte mindegyikénél található metróállomás. Mi a Towerhill-nél kezdjük körutunkat!

dscf0055.JPG

A Towerhill megálló jóformán a híres vagy inkább hírhedt Tower-nél található. A királyok híres lakhelye vagy börtöne, kivégzések színhelye kihagyhatatlan helyszínéül szolgál a történelem szerelmeseinek. VIII. Henrik nyomdokain lépkedve megcsodálhatjuk a hírhedt uralkodó páncélját, a róla készült legismertebb festményt és számtalan egyéb különlegességet a brit történelemből. A Towerben egy egész délelőttöt is eltölthetünk, nagyjából 17 fontos belépővel kell számolni. A vár mellett helyezkedik el London egy jelképe, a híres felnyitható híd, a Tower Bridge. A hídon áthaladva csaknem félúton található egy kávézó és egy kiállítás is. A Temzén áthaladva érdekes kontraszt bontakozik ki előttünk, mivel a Tower környékén modern irodaházak és daruk meredeznek a magasba és pontosan a várral szemben látható egy jelenleg még nem befejezett piramis alakú üvegpalota.

dscf0314.JPG

A Temze partján tovább sétálva a sok-sok modern épület közül egyszer csak előbukkan Shakespeare színháza, a Globe. A színházban található kiállításra 14 font a belépő, viszont esténként akár előadásokat is megtekinthetünk, ha előre foglalunk jegyet. A Globe mellett helyezkedik el a Tate Modern képtár, amely kívülről úgy néz ki, mint egy gyárépület. A modern festmények és műtárgyak megtekintése ingyenes mindenki számára. Pontosan itt találhatjuk meg a Millenium Bridge-et, amely egy 2000-ben átadott gyalogos függőhíd – ismerős lehet akár filmekből is: például a Bridget Jones című angol vígjátékból, amiben főhősnő minden reggel büszkén átvonul vagy Harry Potter és a félvér herceg elejéről, amikor is felrobbantották. A Millenium Bridge-et nem sokkal átadása után lezárták, mert a járókelők erős imbolygást érzékeltek rajta, végül 2002-ben nyitották meg újra.

dscf2049.jpg

A Millenium Bridge-ről tisztán látható a Szent Pál Székesegyház homlokzata. A St. Paul Cathedral Európa ötödik legnagyobb temploma és a kupoláját csak a vatikáni Szent Péter Bazilika körözi le, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. E katedrálisban tartották például Károly herceg és Lady Diana esküvői szertartását, Lord Nelson sírja pedig a székesegyház kriptájában található. A belépő ára 16 font, amelyért cserébe páratlan látványban részesülhetnek a turisták, megtekintésének kihagyása nem ajánlott egy londoni kirándulás során.

dscf0085.JPG

Ezennel pedig londoni utazásunk végére értünk, pontosan ennyi fért bele egy hosszúhétvégébe. Valójában sok mindent láttunk, de talán mégsem eleget. Akit magával ragad London atmoszférája, mindig szomorúan búcsúzik és akárhányszor visszamenne. London ezer arca mindig tud újat mutatni és annyi lehetőség kínálkozik, hogy talán sosem lehet végigjárni mindent. Második londoni utazásom után is támadt egy olyan visszatérő hiányérzetem, aminek orvoslása nem állt módomban: ugyanis eddig egyszer sem kellett használnom az esernyőmet. Véleményem szerint csak rosszindulatú pletyka a londoni mindig esős időjárás hangsúlyozása – bár szívesen próbát tennék még egyszer-kétszer, hátha csak nekem volt eddig túlzott szerencsém.

dscf0056.JPG

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 09. 16. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1914016984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása