Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Brad Pitt – a címlapsztárságon túl

2020. december 18. - Péntek Tünde

„Felhívtam nagyapámat, aki többek között azt is elmondta, hogy nemrég látta az egyik filmemet. Mikor rákérdeztem, hogy melyiket, ő csak odakiabált a nagyanyámnak: „Betty, melyik is volt az a film, amelyik nagyon nem tetszett?”. Sokszor eszembe jut ez a klasszikus párbeszéd, nemes egyszerűséggel visszaránt a való életbe.”

És nyilván erre szüksége is van annak a színésznek, akit a világon elsőként két különböző évben is kikiáltott a People magazin a földkerekség legszexibb férfijának. Persze Brad Pitt mindig is többre vágyott, minthogy címlapsztár legyen, és habár az elmúlt évtizedekben sok témát szolgáltatott a bulvársajtónak, azért szép lassan beérett színészként, és éppen idén kapta meg azt, amire mindenki vágyik Hollywoodban. Lássuk, hogyan jutott el idáig!

00_41.jpg

William Bradley Pitt az Oklahoma állambeli Shawnee-ben született, 1963. december 18-án. Hétköznapi családból származik, édesapja William Alvin Pitt, egy szállítócég tulajdonosaként kereste kenyerét, édesanyja, Jane Etta pedig középiskolai tanácsadóként dolgozott. Brad Pitt fiatalabb testvéreivel, Douggal és Julie Neallel együtt a Missouriban lévő Springfieldben nőtt fel, és konzervatív baptista szellemben nevelkedett.

01_51.jpg

A szereplés iránti fogékonysága már gyermekként megmutatkozott, mivel a Kickapoo középiskola diákjaként Brad Pitt rendszeresen részt vett iskolai vitakörökben és musicalekben. Emellett kiváló sportoló volt és rendkívüli fizikai adottságai már akkoriban is kiütköztek, mivel az iskolai naptárba is készült róla egy fotósorozat. 1982-től a Missouri Egyetemen kezdett újságírást és marketinget tanulni, ám 3 év után, két héttel a diploma megszerzése előtt otthagyta tanulmányait, és Los Angelesbe utazott, hogy színészi leckéket vegyen. Amikor megkérdezték, miért döntött így, a következőket felelte: 

„A diploma megszerzésének közeledtével különös érzés lett úrrá rajtam. Láttam, ahogyan a barátaim sorra munkahelyekhez jutnak. Nem álltam még készen arra, hogy családot alapítsak. Szerettem a filmeket. Számomra különféle világokba vezető kapuk voltak és nem Missouri volt az a hely, ahol a filmek készültek. Egyszer csak belém hasított a felismerés: ha a filmek nem jönnek el hozzám, nekem kell utánuk mennem.”

02_49.jpg

Ám az Angyalok Városában nem jött egyből a siker. Mielőtt felfedezte Hollywood, többek közt sztriptíz-táncosok limuzinos fuvarozásával, hűtők szállításával kereste kenyerét, illetve óriás csirkének öltözve reklámozta az El Pollo Loco étteremláncot. Eközben persze meghallgatásról meghallgatásra járt, míg tíz hónap után megkapta legelső szerepét egy horrorfilmben, és néhány szappanoperában is feltűnt. Sokan emlékezhetnek rá, hogy például a Dallasban is ő alakította Lucy barátját. Ekkoriban Jill Schoelen színésznővel élt, akivel el is jegyezték egymást – ám 1989-ben éppen Budapesten szakítottak.

04_50.jpg

„Sírva felhívott Los Angelesben, hogy mennyire egyedül van és teljesen kiborult. Ekkor pontosan 800 dollár volt a bankszámlámon, amiből 600-at elköltöttem a repülőjegyre Magyarországra, hogy láthassam őt. Egyenesen a forgatásra mentem, majd elvittem vacsorázni. Ott mondta el, hogy beleszeretett a film rendezőjébe. Sokkot kaptam és csak annyit mondtam neki, hogy el kell mennem – és otthagytam. Az éjszakát Budapesten töltöttem egy padon üldögélve, egész éjjel bagóztam és egy helyi fazonnal beszélgettem, aki egyébként egy szót nem értett angolul. Ez meghatározó pillanat volt az életemben, amelyre sikeres emberként is gyakran visszagondolok. Nem felejtem el, mennyire meggyötörten tértem vissza Amerikába. Éppen ezért nem izgat túlságosan, hogy mennyire vagyok ismert, az ilyen emlékek tartanak két lábbal a földön.”

spymuirlthr-cl1-jkt2-yokes.jpg

Ezután nem sokkal egy krimiben (Túl fiatal a halálhoz?) kapott szerepet az akkor 16 éves Juliette Lewis mellett. A színésznő, és a nála 9 évvel idősebb Brad Pitt szerelemre lobbantak, három évig éltek együtt.  És ekkoriban érkezett karrierje is egy fordulóponthoz: 1991-ben eljátszotta a Ridley Scott rendezésében készült Thelma & Louise című filmben a sármos, stoppos fiút, és alakításával ezúttal nem maradt észrevétlen. A komolyabb rendezők is felfigyeltek rá, így került Robert Redford irányítása alá a Folyó szeli ketté című filmben 1992-ben. Habár a veterán színész nem rajongott túlzottan az alakításáért, sőt maga Brad Pitt is erős kritikával illette saját teljesítményét, ennek ellenére jó kapcsolatban maradtak egymással és 10 évvel később még egy filmet (Kémjátszma) forgattak együtt – Budapesten. A bulvársajtó előszeretettel emlegeti a párhuzamot kettejük pályafutásával kapcsolatban, mivel mindkettőjüket hasonló szerepkörre kárhoztatja fizikai megjelenésük (ráadásul sokan el tudnák képzelni őket egy filmben apa-fiú felállásban, annyira hasonlítanak egymásra), viszont mindketten igyekeznek kitörni ebből a skatulyából (Robert Redford a rendezéssel, Brad Pitt pedig a producerkedéssel – de erről majd később).

river-runs-1-copy-e1509818206467.jpgA Folyó szeli kettére visszatérve, a következőket mesélte a színész egy későbbi interjúban:

„Nagy kihívás volt. Robert Redford, Paul Newman és Clint Eastwood filmjein nőttem fel, imádtam a westerneket. A Folyó szeli ketté története pedig csodálatos volt és abszolút átéreztem, mert rólam is szólt. Robert Redford egy igazán minőségi mozit álmodott a vászonra. Viszont nem voltam elég képzett hozzá. Jobban is megcsinálhattam volna. Talán túl nagy nyomást helyezett rám, hogy egy valós személyt alakítottam – akinek a családja időnként felbukkant a forgatáson – és az is stresszelt, hogy Redfordnak sem akartam csalódást okozni. De hozzátenném, hogy mostanában nem láttam a filmet és régebben nagyon kritikus voltam magammal szemben. Most már inkább öntudatos vagyok.”

05_44.jpg

1993-ban ismét együtt játszott Juliette Lewisszal a Kalifornia című filmben, ahol egy őrült gyilkos párost alkottak, de a film vegyes visszhangot váltott ki, és végül a pár szétvált. Habár Brad Pitt egyre komplexebb szerepeket kezdett játszani, ám a szőke herceg skatulyát nem tudta lerázni magáról. Ebben az időben született az Interjú a vámpírral és a Szenvedélyek viharában, aztán amikor a 12 majom című alkotásban újra egy őrültet játszott, egyértelművé vált, hogy több van benne egy címlapsztárnál. Alakításáért megkapta a legjobb epizódszerelőnek járó Golden Globe díjat, Oscar-díjra jelölték és B-kategóriás színészből az A-kategóriába került át.

06_43.jpg

„Még a kilencvenes évek elején történt, hogy egy bulvárújságnak adtam interjút. Két nappal később egy barátomnál jártam, akinél a macskaalomban megláttam a lapot. Akkor megtanultam, mennyit érnek a rólam szóló hírek."

07_42.jpg

Ezután figyelt fel rá David Fincher rendező is, és szerepet ajánlott neki a Hetedik című thrillerben 1995-ben. Ekkoriban találkozott az akkor még relatíve ismeretlen Gwyneth Paltrow-val, akivel két és fél évig járt együtt és eljegyezték egymást. Eközben igazi hollywoodi álomprodukciókban szerepelt: Harrison Ford oldalán tűnt fel Az ördög magában, Anthony Hopkinsszal játszott immár másodszorra a Ha eljön Joe Blackben, és még Kínából is kitiltották a Hét év Tibetben című film miatt. 1998-ban pedig menedzsere a magánéletéről is gondoskodni kívánt: egy vakrandit szervezett neki Jennifer Aniston ügynöke közbenjárásával. Az este annyira jól sikerült, hogy a Jóbarátok című szappanoperából ismert színésznővel hamarosan házasságot is kötött.

08_38.jpg

„Elképesztő, hogy mit ki nem hoz az emberből a kapuzárási pánik. Soha nem voltam annyira motivált, mint 40 éves korom környékén.” 

Karrierjében újabb ugrás következett, amikor David Finchertől megkapta a Harcosok klubja című kultuszfilmben Edward Norton alteregójának szerepét, majd a Blöffben Guy Ritchie kínálta meg egy cigány bokszoló figurával. Ezzel a két karakterrel teljesen leszámolt a szépfiú imidzzsel, és a mai napig a legemlékezetesebb alakításaiként tartják számon őket. 2001-ben már a csapból is Brad Pitt folyt, három filmmel is jelentkezett: Julia Roberts mellett játszotta a főszerepet A mexikói című akció-vígjátékban, szintén ebben az évben jött ki a korábban már említett, részben Budapesten forgatott Kémjátszma Robert Redforddal, illetve az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmiben bukkant fel, ami nemcsak egy sikerszéria első kövét jelentette, hanem George Clooney-t is megismerte, akivel legendás barátságot kötött. Ennek az időszaknak az eredménye még Brad Pitt legnagyobb bevételi sikere a Trója, és a Mr. és Mrs. Smith, amely egy újabb mérföldkövet jelentett az életében.

09_35.jpg

Ugyanis 2005-ben e film forgatásán ismerte meg Angelina Jolie-t, akibe beleszeretett. A bulvársajtó hónapokig rágódott rajtuk és Jennifer Anistonon. A válást követően viszont lecsillapodtak a kedélyek, szép családdá alakult a média által Brangelina névre keresztelt sztárpár: Brad Pitt örökbe fogadta Angelina Jolie korábban örökbe fogadott gyermekét, majd három saját gyermekük is született, és a pár további két gyermeket is örökbe fogadott.

10_78.jpg

„Ugyanúgy reggelizünk, mint bárki más, nálunk is káosz van, és mindenfelé szétfröcsög a palacsintatészta, és este is áll a bál, amikor eljön a fürdés ideje. Apa vagyok és nagy felelősségem van. Mindenki rendben van? Elég időt töltök velük? Ezek a kérdések foglalkoztatnak, mióta családom van.”

11_75.jpg

A családalapítás mellett más tevékenységekbe is belevágott: egyrészt egyre több humanitárius munkát is vállalni kezdett Jolie hatására, illetve megalapította Plan B Entertainment néven saját filmprodukciós cégét is. Egyik első produkciójaként a 2007-es A tégla című, négy Oscart nyert filmet is elkészítette. Azóta többek között a Ha/ver (2010), az Ízek, imák, szerelmek (2010), Az élet fája (2011) és a Pénzcsináló (2011) című filmek producere volt. Legnagyobb sikerét 2012-ben a 12 év rabszolgaság című filmjével érte el, amikor is elnyerte az első Oscar- és BAFTA-díját producerként.

12_66.jpg

Persze a filmezést sem hanyagolta el, és ahogyan érettebbé vált, megtalálták a komolyabb szerepek is. 2006-ban Alejandro Iñárritu hat nyelven megszólaló, három kontinensen játszódó filmjében, a Bábelben tűnt fel. 2007-ben a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Fordban játszotta a címszerepet, amelyet később a kedvenc saját filmjének nevezett, annyira elegánsnak találta. Második Oscar-jelölését 2008-ban, az F. Scott Fitzgerald novellán alapuló Benjamin Button különös élete címszerepéért kapta. 2009-ben pedig Quentin Tarantino-val dolgozott a Becstelen brignatykban. Brad Pitt is azon színészek táborát gyarapítja, aki rajong a legendás rendezőért, és a következőket mondta a közös munkát illetően:

„A forgatás maga a mennyország és Tarantino az Isten. Viszont eretnekek nincsenek köztünk.”

13_55.jpg

2011-ben következett a Terrence Mallick rendezte Az élet fája, majd a Michael Lewis könyvéből készült Pénzcsináló, amelyért harmadszorra is Oscar-díjra jelölték színész kategóriában. 2013-ban a saját produkciós cége égisze alatt készítette el a Magyarországon is forgatott Z világháború című filmet. Egy évvel később pedig már nem a zombikkal harcolt a mozikban, hanem egy második világháborús tankban ülve a németek ellen a Haragban.

14_49.jpg

Annak ellenére, hogy Brad Pitt és Angelina Jolie egy olyan bejelentést tett, hogy addig nem kelnek egybe, míg nem legalizálják a melegházasságot az Egyesült Államokban, 2014 augusztusában mégis hivatalosan is összekötötték az életüket. Ám ezután hamarosan arról kezdtek pletykálni a lapok, hogy megromlott a sztárpár viszonya, amelyet csak megerősített a 2015-ben bemutatott A tengernél című film. Az alkotást Angelina Jolie írta és rendezte, a főszerepben pedig férjével együtt alakítottak egy szenvedő házaspárt, akik egy kapcsolati válságból szerettek volna kilábalni. Végül egy év múlva robbant a bomba, hogy alig két év házasság után szétváltak az útjaik, ráadásul a színésznő azt állította, hogy Brad Pitt erőszakos, és nem bánik jól gyermekeikkel. A bíróság terápiára és közmunkára ítélte a színészt, de hogy igazak voltak-e a vádak az sosem tisztázódott teljesen – a válási procedúra pedig még napjainkban is tart. 

15_37.jpg

„Helló, Nagy-Britannia, hallom, éppen most lettetek szinglik. Üdv a klubban! Ami a válás rendezését illeti, a legjobbakat kívánom nektek” – Brad Pitt köszönőbeszéde a 2020-as BAFTA-gálán.

Már javában az újságok címlapjain szerepelt a válási botrány, amikor bemutatták a mozikban a Szövetségesek című drámát, amelyben Marion Cotillard oldalán játszott Brad Pitt. A bulvársajtó természetesen hírbe hozta őket és odáig fajult az ügy, hogy a francia színésznőnek egy nyilatkozatot kellett kiadni, miszerint semmi köze sem volt kollégája válásához. Ezután Brad Pitt karrierje is parkolópályára került egészen 2019-ig, amikor is két új filmmel jelentkezett. Főszerepet játszott az Ad Astra című sci-fiben, de ami még ennél is fontosabb, hogy ismét Quentin Tarantino-val dolgozott a Volt egyszer egy… Hollywoodban. Brad Pitt számára a kiöregedett kaszkadőr karaktere jelentette a nagy visszatérést és eddigi pályafutása csúcspontját, ugyanis minden létező díjat bezsebelt alakításáért, és átvehette a hőn áhított Oscar-díjat is. Az pedig, hogy innen hová vezet az 56 éves színész útja, már a jövő zenéje.

16_28.jpg

„Elég régóta vagyok Hollywoodban ahhoz, hogy tudjam, mennyire kiszámíthatatlan szerencsejáték zajlik itt. De el kell ismernem, hogy eszméletlen jó érzés, amikor az én kártyáim jönnek elő.”

17_23.jpg

Ha szívesen olvasnál bővebben Brad Pitt filmjeiről, az alábbiakról találsz kritikát a blogban!

Hét év Tibetben

Trója

Becstelen brigantyk

Z világháború

A tengernél

Szövetségesek

Volt egyszer egy… Hollywood

18_21.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr3916268626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása