Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Táncoló esernyők

2021. január 08. - Péntek Tünde

Télen, nyáron, ha havazik, ha esik, ha szemerkél, ha szakad, használjuk – és még tán a nagy kánikulában is, mikor nem szeretnénk, hogy a tűzforró napsugarak a bőrünket égessék. Mindenkinek van, a legkülönbözőbb formákban és színekben: lehet nyeles, összecsukható, önkilövő vagy manuálisan nyitható, lehet fekete, lila, piros vagy sárga, kockás vagy pöttyös, szivárványszínű vagy szivecsekés mintájú, átlátszó műanyag vagy sűrű szövésű poliészter. Egyes darabokat könnyedén kifordít a szél, mások inkább kettétörnek makacsságukban, mintsem, hogy átéljék ezt a gyalázatot. Szeretjük, vagy sem, de egy háztartásban élünk vele, és legborongósabb mindennapjainkon hű társunkként elkísér minket utunkon, védelmet nyújtva a természet legfolyékonyabb halmazállapotú csapásaitól.

6a4d44307c1ef6789512d70f78d8b6c5.png

Ám az ernyőknek egy másik funkciója is létezik: előszeretettel felbukkan zenés filmekben, hiszen csodálatosan kerek formája kiváló kiegészítőként szolgál a táncos jelenetek látványvilágához. Az alábbi összeállítás nosztalgia utazásra invitálja az olvasókat, ahol egymásnak adja az ernyőt tíz közismert musical Hollywood aranykorától napjainkig.

1948 – Húsvéti Parádé

husveti_parade_1948.jpg

Összeállításunk legrégebbi darabjában a korszak legismertebb csillagáról, a tragikus sorsú Judy Garlandról emlékezünk meg, aki a táncoslábú Fred Astaire társaságában mutatta meg, hogy mitől döglik a légy. Az időtlen klasszikusban látható koreográfiák még mai szemmel nézve is fenomenálisak – ezt csinálja utánuk bárki!

1952 – Ének az esőben

singing_1952.jpg

Ki más is juthatna eszünkbe az esernyő és tánc szavak hallatán, mint Gene Kelly, ahogy vidáman ugrándozik az utcán lámpaoszlopok és tócsák között? Szinte elképesztő, hogy lassan már 70 éves lesz ez a bizonyos jelenet, de még mindig a filmtörténelem egyik legismertebb jeleneteként szerepel a köztudatban.

1964 – Mary Poppins

mary_poppins_1964.jpg

Természetesen a világ leghíresebb dadájáról sem feledkeztünk meg, aki mágikus esernyőjét nemcsak az esős londoni időjárás miatt használja. Sem a kicsik, sem a nagyok nem felejtették még el Julie Andrews-t, ahogy a magasból alászállva, esernyőjét szorongatva megérkezik a Banks család életébe, hogy szebbé és jobbá varázsolja az életüket.

1964 – My Fair Lady

my_fair_lady_1964.jpg

A mai napig sokak kedvence a nyolcszoros Oscar-díjas George Cukor film, melyben a bájos Audrey Hepburn által megformált virágáruslány próbálja elsajátítani csetló-botló módon a műveltség alapelemeit, az úri viselkedés szabályait és Higgins professzorral a fonetika legmélyebb bugyraiba is belemerülnek, míg igazi dáma nem válik Elizából.

1964 – Cherbourgi esernyőkthe_umbrellas_of_cherbourg-compressed.jpg

Cathernie Deneuve a főszereplője annak az Arany Pálma-díjas francia zenés filmnek, melyről az akkori kritikák úgy nyilatkoztak, hogy „sós-könnyes arcú mosolygós sírás, felejtés, boldog-boldogtalan szerelmi nosztalgia, a szívszorító bánatok mozi-közhelyei találtak otthonra Jacques Demy mozivásznán. A francia film legendás és nemzedékeket andalító, szeretetreméltó szép giccse.”

1969 – Hello Dolly

hello_dolly_1969.jpg

A háromszoros Oscar-díjas film Gene Kelly rendezése, aminek maradandó értéke a szórakoztató története mellett a főszereplők (Barbra Streisand, Walter Matthau) nagyszerű alakítása, és az epizodistaként megjelenő, a címadó örökzöld világslágert előadó Louis Armstrong.

1972 – Kabaré

cabaret_1972.jpg

A nyolcszoros Oscar-díjas film nemcsak Judy Garland lányának, Liza Minnellinek hozta meg a világsikert, hanem Bob Fosse rendezése maradandó vált, „mint kulturális, történelmi vagy esztétikai értéke miatt örök időkre megőrzésre érdemes alkotás” – az amerikai Kongresszusi Könyvtár Filmmegőrzési Bizottsága indoklása szerint.

2001 – Moulin Rouge

moulin_rouge_-2001.jpg

Egy nagy ugrással jutottunk el Baz Luhrmann színes-szagos művéig, melyről sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy visszafogott lenne, semmiképpen sem. A film zenéje nem saját szerzeményekből, hanem az elmúlt évtizedek sikerlistás slágereiből áll össze – ugyanezen az elven pedig kénytelenek voltak egy esernyős jelenetet is írni Nicole Kidmannek és Ewan McGregornak, hiszen, mint eddig is láttuk, a legnagyobb musicalekben már csak így csinálják.

2016 – Kaliforniai álom

la-la-land-2016.jpg

A hatszoros Oscar-díjas film nem más, mint egy óda a jazzhez és Hollywood aranykorának musicaljeihez. Ennek megfelelően a korábban említett szinte mindegyik alkotás megidéződik a Kaliforniai álomban – ám külön esernyős jelenetet egyik főszereplő sem kapott. Ellenben úton-útfélen, szinte minden sarkon belebotlanak főhőseink.

2018 – Mary Poppins visszatér

mary_poppins_returns_2018.jpg

Akárcsak 1964-es elődje, úgy a varázsdada legújabb kalandjaiból sem maradhatott ki a híres-neves esernyő. Habár a film sem a kritikusok, sem a nézők szempontjából nem aratott osztatlan sikert, a látványra semmiképpen sem lehet panasz – amely kísértetiesen emlékeztet az eredeti Walt Disney műre.

Hogy mit hoz a jövő, és lesznek-e még eredeti esernyős jeleneteket tartalmazó zenés filmek, azt senki sem tudja. Mindenesetre nyugodtan jusson eszünkbe a fent megidézett filmek valamelyikének vidám, táncolós jelenete, ha a legközelebbi borongós napon kezünkbe kell ragadnunk azt a megátalkodott esernyőt.

umbrellas-of-cherbourg_1964.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7916376526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása