Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Álarcos színészek

2020. július 21. - Péntek Tünde

Aki a színész mesterségre adja a fejét, minden bizonnyal exhibicionista. Hogyan is ne lenne az, hiszen abból él, hogy sokan lássák a művészetét, melynek eszköze nem más, mint a saját teste. És persze vannak azok is, akiknek megadatott, hogy nemzetközi karriert fussanak be, akiknek arcát mindenki ismeri. Még akkor is, ha éppen megpróbálják elrejteni.

05_34.jpg

Hallottunk már nagy átváltozásokról azon megszállott színészek részéről, akik saját komfortzónájukból kilépve, akár az egészségük kockáztatásával is beletemetkeznek egy szerepbe, hogy minél hitelesebb alakítást nyújtsanak. A method acting legbuzgóbb híveiről már egy teljes bejegyzést írtam, így ebbe most nem is szeretnék jobban belemenni – akit érdekel, itt elolvashatja. Ezúttal olyan esetekről lesz szó, amikor már egy befutott, közismert színész olyan kisebb szerepben bukkan fel, hogy csak utólag, a stáblistát látva gondolkodunk el rajta, hogy vajon kit is játszhatott a filmben – mert nem láttuk. Vagy mégis?

Edward Norton – Mennyei királyság (2005)

01a.jpg

Tulajdonképpen éppen ezekben az években volt karrierje és népszerűsége csúcspontján Edward Norton, akit olyan kiváló filmekből ismerhettünk meg addigra, mint a Legbelső félelem, az Amerikai história X, a Harcosok klubja vagy A vörös sárkány. És Ridley Scott is felfedezte magának, viszont a Mennyei királyságbeli szerepét semmi esetre sem fizikai adottságaival nyerte el – ugyanis jóformán semmit nem látunk belőle. A leprás király szerepében végig álarcban és testét elfedő ruhában tűnik fel. Amikor pedig mégis lekerül a maszk az arcáról, azt a pillanatot inkább nem is akartuk volna látni.

01_43.jpg

 

Daniel Craig – Star Wars: Az ébredő Erő

02a_1.jpg

Ha másról nem, hát arról mindenki ismeri Daniel Craig arcát, hogy jelenleg ő az ügyeletes 007-es. Habár mellette szerepelt más szuperprodukciókban is, mint A tetovált lány, az Álmok otthona vagy legutóbb a Tőrbe ejtve, de tulajdonképpen James Bond karakterét eddig még semmivel sem sikerült lemosnia magáról. Viszont nagy port kavart, amikor utólag bevallotta, hogy a Star Wars-ba is beugrott egy nyúlfarknyi szerep kedvéért. Nem csoda, hogy ránézésre senki sem ismerte fel.

02_40.jpg

 

Tom Cruise – Trópusi vihar

03a_1.jpg

A Trópusi viharban voltak furcsaságok, szó se róla. Igazából Robert Downey Jr. sem volt teljesen felismerhető, ám róla mindenki tudta, hogy ő az, hiszen főszereplőként ott virított a neve a plakátokon. Viszont arra már nem vennék mérget, hogy bárki felismeri Tom Cruise-t, aki esetleg nincs tisztában vele előzetesen, hogy kit is játszik. Az egyik utolsó nagy hollywoodi sztár, aki milliókat érő mosolyának és kisportolt testének köszönhetően évtizedek óta robbantja a kasszákat, ebben a filmben mindent csinált, csak éppen azt nem, ami híressé tette.

03_39.jpg

 

Tom Hardy – A sötét lovag: Felemelkedés

04a.jpg

A mai napig nem akarom elhinni, hogy Tom Hardy-t láttam a Christopher Nolan-féle Batman trilógia záró epizódjában. Főleg nem abban a kopasz, hústoronyszerű figura szerepében. Mert semmi nem emlékeztet arra a tehetséges, modellarcú színészre, még az a jellegzetes, senkivel sem összekeverhető hangszíne is torz a maszk miatt. De ha már ilyen sokan állítják, hogy az az ember bizony Tom Hardy, akkor én sem vitatkozom tovább, mindenesetre furcsállom a dolgot…

04_41.jpg

 

Kihagytam volna valakit? Feltétlenül írd meg, ha szerinted igen! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8315685748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2020.07.21. 10:29:42

A leghíresebbet, a V mint vendettát kihagytad!
süti beállítások módosítása